1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Z novo zakonodajo (ZEKom-1) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

2. Kaj so piškotki?

So informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

3. Kako delujejo piškotki?

Ob prvem obisku spletne strani se piškotki naložijo na vaš računalnik. Z njimi je uporaba spletne strani prijetnejša, bolj učinkovita in prilagojena posameznemu uporabniku. S piškotki se shranjujejo informacije o jezikovnih in lokacijskih nastavitvah, o vsebini vaše nakupovalne košarice, prikazujejo se vam oglasi, prilagojeni vašim interesom... Upravljavci spletnih strani pa z njimi pridobivajo podatke o številu obiskovalcev svoje spletne strani, najbolj branih vsebinah, največkrat uporabljenih funkcionalnostih in na podlagi tega lahko izboljšajo in naredijo do uporabnika prijaznejšo spletno stran.

4. Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki se uporabljajo v različne namene. Med drugim omogočajo hitrejše delovanje strani, izboljšajo uporabniško izkušnjo in omogočajo ugotavljanje navad uporabnikov. Na spletnem mestu www.elektriada2022.si piškotke uporabljamo za hitrejše delovanje spletnega mesta in boljšo uporabniško izkušnjo.

Katere piškotke uporabljamo na https://elektriada2022.si?

  • PH_HPXY_CHECK - Piškotek za preprečevanje t.i. brute force napadov. (Trajanje: do zaprtja seje)
  • cookieconsent_status - Piškotek, ki zabeleži zaprtje obvestila o piškotkih, hrani vrednost "dismiss". (Trajanje: 1 leto)
  • __cfduid - Piškotek za varnost sistema CloudFlare (ne hrani nobenih osebnih podatkov). Skrbi za varnost odjemalcev na spletni strani. (Trajanje: 1 leto)

Uporabljamo tudi storitev Google Analytics, ki nam omogoča anonimno spremljanje gibanja obiskovalcev po spletnem mestu.

Piškotki spletne analitike

  • _ga - Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics.
  • _ga - Google Analytics (Trajanje: 2 leti)
  • _gat - Google Analytics (Trajanje: različno)
  • _ga* - Google Analytics (Trajanje: 2 leti)

Več o piškotkih storitve Google Analytics si lahko preberete tukaj.

5. Kako upravljati piškotke?

Obstaja več načinov za upravljanje in nadzor nad nastavitvami za piškotke.

Izključitev piškotkov v spletnem brskalniku: